Kdy provést výměnu zimních pneumatik za letní?

 

Letní pneumatiky by se měly montovat  když průměrné denní teploty nejsou nižší než 7 stupňů Celsia. Nezapomeňte ale, že na úsecích označených značkou musíte mít zimní pneu až do 31. března. Takže ideální je provézt výměnu až po tomto datu. 

 

A proč provést výměnu? 

 

Směs na zimní  pneumatice  má jinou  recepturu – obsahuje velký podíl siliky. Proto je i za mrazu podstatně měkčí a má dobrou přílnavost k vozovce. Při jarních a letních  měsících na rozpálených cestách se tak mnohem víc opotřebovává  a brzdná dráha se prodlužuje a oděr pneumatiky je větší.

 

Jízda na zimních pneumatikách v teplotách nad  7 stupňů  snižuje životnost. Zimní pneu jsou i hlučnější. Pokud by jste "dojížděly" pneumatiky s dezénem nižším než pro zimní pneu doporučenými 4 mm, vystavujete se riziku delší brzdné dráhy na suché, ale hlavně na mokré vozovce. Taková pneumatika totiž odvádí mnohem méně vody, čímž se zvyšuje riziko akvaplaningu.

 

Kdy provézt výměnu letních pneumatik za zimní ? 

 

+7 C je doporučená teplotní hranice pro použití zimních pneumatik. Zimní pneumatiky zvyšují při teplotách pod +7 C bezpečnost při řízení, protože mají oproti letním pneumatikám: 

 

  • větší adhézi na sněhu, ledu i na suchých studených vozovkách
  • lepší stabilitu při průjezdu zatáčkami
  • podstatně kratší brzdnou dráhu

 

Namontujte pneumatiky včas před začátkem zimy již v průběhu října a ponechte na vozidle až do konce března.